Ниш -  16.06.2016. - Када су на једном месту максимална здравствена заштита и медицинска нега, врхунски смештај са богатом и разноврсном исхраном, услуге фризера, педикира и искусних физио-терапеута, али и музичко-забавни и позоришни програм и организовање излета и занимљивих путовања, могло би да се закључи да је реч о неком туристичком центру или хотелу у некој од најлепших бања, одмаралишта или излетишта у Србији. Ипак, све набројано је садржај у једној од највећих установа за смештај и бригу о старим и одраслим особама - у Геронтолошком центру у Нишу.Ова установа, која је према постигнутим резултатима међу четири најбоља геронто-центра у Србији и међу првих пет у категорији центара социјалне заштите у нашој земљи, међу првима је добила лиценцу Министарства за рад и социјалну политику управо због тога што је начинила „корак више" у области збрињавања особа трећег доба, каже за „Политику" директор Геронтолошког центра Ниш Александар Милошевић.

- Ову лиценцу добили смо због изузетног нивоа услуга које пружамо лицима која користе домски смештај и у збрињавању старих и особа којима је потребна посебна нега и помоћ. По уредби о мрежи установа социјалне заштите у Србији, наш центар има 286 места и скоро увек се капацитети користе сто одсто. Непрестано је уз кориснике стотину запослених, међу којима је најмање радника у управи и администрацији центра, само десетак. Сви остали су својим обавезама и у радном ангажовању у највећем броју директно везани за кориснике, посебно служба за социјални рад, у којој су по два социјална радника и радна терапеута и психолог. Они највише брину о прилагођавању нових корисника на боравак у центру. У развијеној здравственој служби непрестано су два лекара опште праксе, 14 медицинских сестара и 26 неговатељица, а по потреби и врхунски стручњаци из неуропсихијатрије или специјалисти интерне медицине. Уз одличну сарадњу коју имамо са Домом здравља и Заводом за хитну медицинску помоћ, али и свим осталим здравственим установама у Нишу, медицинска нега и брига о корисницима покривена је даноноћно - рекао нам је директор Милошевић.

Лиценцу је Геронтолошком центру уручио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је истакао „да је ова установа у Нишу једна од најбољих и најорганизованијих, али и да је међу првима у Србији која пружа услуге по европским и светским критеријумима".

Да је заиста тако, истиче и Добросав Алексић (86 година), члан УО центра у име Савета корисника, који каже да је у овом центру све на врхунском нивоу. А Бранислава Димитријевић (85), која је у центру годинама, у разговору с министром Вулином рекла је „да старим и одраслим у овом центру баш ништа не недостаје, односно да имају све".

Посебно смо забележили речи Миладина Марковића (74): - Осим што особље центра о свима нама брине као о најрођенијима, сваки наш тренутак испуњен је активностима захваљујући којима се у правом смислу подмлађујемо. За свакога постоји нешто чиме ће се занимати и најмање времена проводимо у својим собама и спаваонама. На сваком спрату имамо салоне, нешто као дневни боравак, где пратимо ТВ програм, и ту, ако нисмо у шетњи или на излету највише проводимо слободно време. У нишком Геронтолошком центру одрасли и стари корисници са радним терапеутима организовали су музичку секцију и хор, спортске активности (шах, стони тенис и пикадо), а директор Александар Милошевић наглашава да се током целе године организују путовања и излети.

- Одлазимо у посете другим центрима, али смо често и добри домаћини установама сличног или истог типа. Обилазимо сајамске и друге манифестације, бање у целој Србији, а захваљујући одличној сарадњи са Симфонијским оркестром и Народним позориштем не пропуштамо одласке на концерте и представе - рекао нам је Милошевић.

Тома Тодоровић -  шеф дописништва "Политике" из Ниша

Текст је објављен у штампаном издању "Политике" од 16. јуна 2016. године

Претрага

Прогноза времена


Temperatura: °C
Subjektivni osećaj: °C
Vlažnost vazduha: %
Vazdušni ptitisak: mB
Vetar: Zapadni
Jačina vetra: km/h
Izlazak sunca:
Zalazak sunca:

Ko je online?

Ukupno na vezi:

2

Na vezi u poslednja 24h:

109