Нова година је увек догађај који изазива јаке емоције. То је време када се сумирају утисци и резултати из претходне године. Главне улице градова, и већих и мањих насеља су окићене шареним бојама новогодишњих светиљки и украса. Ту су и раскошни излози продавница. Празнична атмосфера повуче и млађе и старије.

Предстојећи празници 2021.

 

Седмог јануара православни верници славе Божић, најрадоснији од свих хришћанских празника, јер се тада слави рођење Христово. То је породични празник, јер се на тај дан не иде у госте и прославља у сопственој кући. Тога дана би сви посвађани требало да се помире и опросте увреде. Прослава Божића почиње дан раније, на Бадњи дан,уз бадњак и посну трпезу, која се шарени од разних јела, пита и воћки. Незаобилазна на Божићној трпези је и чесница, погача са парицом, од које сваки укућанин добија по парче, за здравље, а најрадоснији је онај који у свом комаду добије и парицу. У рано јутро, на Божић, у кућу долази положајник који честита празник и пожели срећу, напредак и здравље укућана. Поздравне речи су „Христос се роди“, а отпоздравне „Ваистину се роди“. МИР БОЖЈИ ! ХРИСТОС СЕ РОДИ“.

Предстојећи празници 2021.

 

Осмог дана по рођењу Христовом, у ноћи између 13. И 14. јануара, обележава се почетак Нове године, познат као млади Божић, а Срби га зову „Православна (или српска) Нова година. Раније, овај празник се празновао породично, код куће, без неких посебних свечаности. Последњих година, постао је обичај окупљања на главном градском тргу, где, уз песму, добро расположење и ватромет дугиних боја сви дочекују „српску“ Нову годину, као једна велика породица.

Предстојећи празници 2021.

 

У Геронтолошком центру Ниш група корисника је поводом новогодишњих и божићних празника украсила заједничке просторије окићеним јелкама, а неке од њих су и ручна израда, дело самих корисника, које су они израдили у оквиру радне терапије. Честитке са разним мотивима и од разног материјала улепшале су свакодневницу у дому и исказале сву креативност корисника за овим видом интересовања. Честитке са најлепшим жељама упућене су многим институцијама, установама и појединцима са којима је Геронтолошки центар Ниш сарађивао током ове и протеклих година.

Предстојећи празници 2021.

 

Предстојећи празници 2021.

Претрага

Прогноза времена


Temperatura: °C
Subjektivni osećaj: °C
Vlažnost vazduha: %
Vazdušni ptitisak: mB
Vetar: Zapadni
Jačina vetra: km/h
Izlazak sunca:
Zalazak sunca:

Ko je online?

Ukupno na vezi:

0

Na vezi u poslednja 24h:

96